Aandachtspunten voor een huisbezichtiging.

Je gaat een huis kopen. Waar let je op.

Als je op huizenjacht gaat, komt er een tijd dat huizen gaat bekijken. De huizenmarkt is flink aangetrokken en makelaars durven tegenwoordig gewoon te zeggen; Bieden vanaf … Euro. Vaak wordt dit door kopers ook gedaan. Maar voordat je een bod doet zijn er toch wel enkele zaken waar je tijdens de bezichtiging goed op moet letten. We willen als starter graag dat het huis instap klaar is want klussen, daar hebben we met twee banen amper tijd voor. Extra alert zin dus, anders zullen toch de mouwen opgestroopt moeten worden, of zul je in de portemonnee moeten tasten om euvels te verhelpen.

Belangrijkste punten

Laten we van boven af beginnen

Het dak

Als het een oudere woning betreft, kijk dan of de dakpannen goed zijn, bevat de dakconstructie eterniet platen? Dit is asbest en het laten verwijderen is duur. Soms kun je dit niet zien omdat men zelf isolatie heeft aangebracht.  Controleer de balken, deze kunnen namelijk aangetast zijn door houtworm of boktor.

De verwarming installatie

Controleer of deze in orde is en geen lekkage vertoont.  Vraag naar leeftijd,  het onderhoud én de energie nota.

De Badkamer

Bekijk goed of deze aan je wensen voldoet. Wil je een nieuwe badkamer, dan kan deze al gouw 15.000 euro kosten. Neem dit mee in je overweging. Let op lekkages en kijk daarom onder de badkamer naar het plafond.

Ramen en deuren

Controleer of deze in goede staat zijn en let bij oudere huizen bij houten kozijnen op of deze niet met houtrot vulling zijn opgevuld. Kijk welk glas gebruikt is.  Bij enkel glas betaal je veel energie. Bij HR++ glas ben je veel goedkoper uit.

Isolatie

Is de woning geïsoleerd?  Dit is eveneens van belang voor de energie nota. Is dit niet het geval, neem de kosten ( gemiddeld 3000 euro) mee in de extra kosten.

Keuken

Dit is één van de duurste vertrekken in huis. Ligt ie op de juiste plaats en voldoet de keuken aan je wensen.  Een nieuwe keuken kost al snel rond 10.000 euro.

Ligging van de woning

De ligging van het huis kan de waarde behoorlijk beïnvloeden.  Kijk hoe de buurt is en of de tuin op de door jou gewenste richting ligt.  Zijn er nog mogelijkheden tot uitbreiding van de woning. Geldt er recht van overpad?

Allemaal zaken die erg belangrijk zijn als je een huis gaat komen.  Een andere keer gaan we hier dieper op in. Meer info vindt je o.a. bij deze taxateur den haag. en hier