Over wonen op tapijt

Herinner je het nog. Onze ouders hadden vroeger tapijt in de woonkamer. Daar schrik je nu wel een beetje van en je houdt dit bijna voor onmogelijk. Je denkt dat het snel vies wordt en dat je kinderen er bijvoorbeeld allergische reacties van krijgen. Toch is er met tapijt heel veel mogelijk en je kunt om veel uiteenlopende redenen voor tapijt kiezen.

De voordelen.
– Tapijt isoleert en vermindert warmte verliezen door de vloer.
– Sterk verbeterde akoestiek in huis
– Je voelt het verschil in lopen
– Warme en sfeervolle uitstraling
– Duurzaam en gaat lang mee
– Draagt niet bij aan stof allergie

Tapijt kun je grofweg in drie soorten onderscheiden:
Frisé Tapijt
Dit soort heef teen luxe uitstraling en zorgt voor een ultieme akoestiek in huis. Als het gelegd wordt op ondertapijt kan je hier lekker in weg zakken tijdens het lopen. Het geeft een zeer comfortabel gevoel. Je kan deze vloerbedekking in verschillende diktes verkrijgen. Het is ook ideaal om dit te gebruiken voor inlegwerk en borders in contrasterende kleuren. Goede merken voor een Frisé tapijt zijn onder andere Parade en Bonaparte.

Het bouclé tapijt ( met lusjes)
Dit soort tapijt wordt tegenwoordig via tuft methode geproduceerd. Het kan snel worden gemaakt. De lusjes zijn erg sterk en het tapijt blijft lang veerkrachtig. Je kan het gemakkelijk onderhouden zoals gemakkelijk stofzuigen en het is vaak bureaustoel geschikt. Je krijgt er dan minder slijtplekken in. Je komt dit type in alle prijsklassen tegen, van kort en goedkoop polypropyleen tot uiterst luxe scheerwol. Je ziet het ook vaak in ruimtes voor zwaar gebruik zoals kantoren, trappen en( de laatste jaren steeds vaker) ook in woonkamers. Een polypropyleen is af te raden, daar dit het minst sterke garen is.
Naaldvilt
Dit tapijt bestaat uit één dikke vilt laag en wordt door het veld te ‘vernaalden’ omgetoverd tot een solide vloerbedekking. Naaldvilt is naast laag in prijs ook nog eens erg sterk. Het heeft echter wel als nadeel dat bijvoorbeeld draadjes en haren van mens of dier er aan blijven kleven en moeilijk met stofzuigen te verwijderen zijn. Er bestaan ook nog harige vilt vloerbedekkingen. Als je wat ouder bent, herken je ongetwijfeld nog de Heuga tapijttegel. Soortgelijke tegels bestaan nog steeds. Ze ogen vaak oubollig maar je kan ze bijvoorbeeld wel leuk toepassen als je een jaren 60 ruimte wilt maken.
Zelf heb ik tapijt in mijn woonkamer. Het ligt er al zeker een jaar of 10 en ben er nog steeds verknocht aan. Denk eens aan je spelende kinderen. Die kunnen comfortabel ravotten over de vloer zonder dat kleding meteen versleten is. Is dat geen voordeel!

Via Binnen-interieur kwam ik op deze pagina terecht.